top of page

על העיר חלם

חלם (בפולנית: Chełm, בתרגום - 'להאזנה', אוזן קשבת לבקשת מידע, עזרה; הגייה ברוסית, חולם (Холм); באוקראינית: Хелм; בגרמנית: Cholm), היא עיר נפה קטנה במחוז לובלין (Lublin) במזרח פולין. העיר משתרעת על שטח של כ - 35.7 קילומטר רבוע ליד פלג של נהר הבוּג (Bug), העובר מזרחית לה ומסמן את הגבול עם אוקראינה, כ- 71 קילומטר ממנה.

סביבת חלם שופעת חורשות, פארקים ואזורי ביצות המשמשים משכן לצמחים ולבעלי חיים ייחודיים, לצידם כפרים ציוריים, המזכירים תמונות של 'שטייטל' יהודי, שהסתתרו בין עצי ליבנה וצפצפה וכביש ראשי בודד, עובר במרכזם. בין העיר לבוג, משתרע פארק גדול, הגובל ביער, ממנו פלשו למזרח פולין על פי סדר ההיסטוריה, טטארים וקוזקים; אליו נמלטו בימי הביניים המאוחרים, לסירוגין, מתנגדי שלטון רוסים ופולנים ,ולהבדיל, בתחילת מלחמת העולם השנייה ובמהלכה, המצטרפים לפרטיזנים.

השם "חלם" נגזר משפה סלאבית עתיקה ופירושו 'גבעה'.

הגבעה של חלם, או כפי שזו מכונה בפי התושבים ה'גורקה', היא ללא ספק האתר הבולט בעיר. ה'גורקה' שמככבת גם ברבים מסיפורי חלם, היא גבעה קטנה וציורית המתנשאת לגובה של 236 מטר. במרומיה בנויה מאז המאה ה-18 כנסייה בסגנון הברוק ,הנקראת על שם הבתולה מריה ,והיא מוקפת מבנים, חלקם עתיקים, לרבות מנזר.

מיקומה של חלם, על אחד מנתיבי המסחר המרכזיים באירופה המזרחית של ימי הביניים, נתיב שעבר מוורשה דרך לובלין לקובל (Kowel) ורחוק עוד יותר לקייב, הקנה לה חשיבות רבה והביא לכך שכבר במאה ה- 10, נבנו במקום מצודות אסטרטגיות שהקנו לשליטיהן שליטה על הסביבה. על כך בהמשך, ברקע ההיסטורי.

בעברה, ישבו בתחומה יהודים במשך מאות בשנים; בהווה, על אף אוכלוסייתה הנאמדת (נכון לשנת 2005), על כ-72,595 נפש, אין בה ולו יהודי אחד לרפואה.

במסורת היהודית התפרסמה חלם כבירת הטיפשות והאבסורדיות. הצטברות סיפורים על 'חכמי חלם', מספרת לנו, כצאצאים לעולם היהודי הישן שנכחד ברובו בשואה, לא על חלם העיר, אלא על ביסוסם של החיים היהודיים על אדמת פולין. בלי הרגשת השתרשות ובלי תחושת קביעות, לא יכולה הייתה היצירה העממית לארוג את הפסיפס הגרוטסקי, מסביב למושג הגיאוגרפי, מסביב לעיר. אסמכתא לזו, אפשר למצוא גם בסיפוריו של שלום עליכם סביב אורח חייה והתנהלותה של הקהילה היהודית. הסיפורים ככלל, הפכו לנכס צאן ברזל בפולקלור ההומוריסטי היהודי.

bottom of page